Ålsten, Smedslätten, Nockeby 

Startsida

Ulvsunda, Alvik, Traneberg,

Bromma, Ängby

Vällingby, Hässelby  Spånga

Sundbyberg, Solna

Fler vyer från Ålsten, Äppelviken, Nockeby

 

 

 

 

 

Det är lätt att förfasa sig över dagens unga som enligt många bara sitter inne och ser på TV eller spelar dataspel. Det är lätt att glömma bort att det är vi vuxna som har beslutat om att man ska ta bort eller lågprioritera de praktiska ämnena gymnastik, bild, musik och slöjd till förmån för den rent abstrakta intelligensen. Balansen mellan praktisk och abstrakt intelligens behövs för att människan ska kunna bibehålla sin kreativitet.

För att riktigt försäkra oss om att barn och ungdomar inte ska kunna röra på sig  så har vi stängt ungdomsgårdar och asfalterat eller bebyggt de bollplaner och fria lekytor som det organiserade sportlivet inte använder sig av. Vi matas dessutom med hur farligt det är med tex snöhögar som snöröjningen lagt och som ungarna älskar - Visst det är farligt att leva - det slutar i regel med att man dör - Men under tiden vi lever bör vi väl få chansen att leva utan att alltid bli matade med hur farligt eller skadligt det är att få använda sin fantasi och kreativitet - tillvaron kan inte alltid tillrättaläggas och det är väl det som är livet - just att allt inte kan kontrolleras och förutsägas.

Plaskdammen vid Smedslätten.

En svunnen tid i Sverige då man hade råd att ha plaskdammar och offentliga anläggningar öppna och bra underhållna. Det får mig att tänka på begreppet tillväxt som på något underligt vis har blivit ledstjärna i dagens politikers ekonomiska tänkande. Tillväxt är tydligen bra för alla - verkar vara den kunskap som de fått sig itutat av alla de lobbyister som har ersatt den folkliga förankringen hos våra politiska partier. Men det märkliga med denna tillväxt är att den bara är bra om den går att börsnotera - dvs tillväxt är bra om den sker i Aktiebolagsform och om den är materiell. Det kanske är dags att börja tala om human tillväxt - en tillväxt som gör att vi människor får mer tid för att leva.

Tillväxt är enligt samma politiker mycket skadlig om den sker  inom den offentliga sektorn. Märkligt nog är tillväxten bra om den sker i vinstdrivande företag som sköter om våra barn, åldringar och sjuka mfl. Om samma uppgifter sköts av kommun eller landsting så är den enligt tillväxtförespråkarna inte bra. Den enda skillnaden mellan dessa två system är att de privata företagen delar ut vinst till aktieägarna och alltså måste ta dessa resurser från de sjuka, barnen och åldringarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drottningholmsvägen strax före Nockebybron.

Här ligger också ett äldreboende, vilket får mig att tänka på debatten om diskriminering av äldre på arbetsmarknaden. Sverige har den högsta andelen äldre sysselsatta i Europa. Andelen har stigit med 70000 på 10 år. Vi diskuterar höjd pensionsålder och rätt att vara kvar på arbetsmarknaden samtidigt som vi har hög ungdomsarbetslöshet i Europa.

Vi behöver nytänkande och nya initiativ i vårt land och vi har ungdomar som kan stå för det och behöver den framtidstro som just nu går igenom de progressiva nytänkande asiatiska länderna. Ska vi kunna konkurrera med dem så behövs nytänkande från unga personer. Tänk om, sänk pensionsåldern till 61, inför bytesår så att en äldre kan lämna sin plats för en yngre redan innan 61 - låt gärna den äldre vara mentor under en övergång.

Nockebybron ca 1940.

Från början var Nockebybron ett kungligt projekt för att binda samman de två kungliga slotten. Förslaget kom från arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och den första bron över Nockebysundet invigdes år 1787. Bron var ca 470 meter lång och vilade på ett 30tal stenkistor.

Ute på Kärsön finns i dag en av de få gratis aktiviteter som det förr fanns gott om. Här ligger en Frisbeegolfbana som sträcker sig mellan badet vid KFUM och Brostugan.

Ett jättebra alternativ för dig som funderar på att arbeta KVAR tills 75. Var lite solidarisk nu - jag vet att ordet snudd på är tabubelagt men tänk på att vi 40-talister växte upp under ett 60tal med en framtid som var ljus, allt var möjligt. Kliv av och låt de unga få en chans och ge samhället en ny blodinjektion med nya idéer eller om du känner att du måste arbeta för att finna en mening med ditt liv - gå ner till deltid eller börja arbeta ideellt.

 

Ålstens gård

 

Ålstensgatan

Åsbacken ca 1936

Ålsten ca 1950

 

 

Ålsten Bågvägen

 

Äppelviken Alviksvägen

 

Äppelviken Bergviksvägen

 

Äppelviken utsikt från kyrkan

Sagostigen Äppelviken Sagostigen Äppelviken
Snäckvägen Äppelviken Hamnen Äppelviken

Äppelviken

Äppelviksvägen

 

Äppelviken Poppelvägen

 

Bergviksvägen

Poppelvägen

Mer än 100 hundra år har passerat. Jag blir beklämd när jag hör radikaler, feminister och andra sk progressiva försvara beskärning av barn, förtryck av kvinnor, tvångsgiftermål samt censur av tankar och åsikter med att vi måste visa förståelse och hänsyn till religioner och gudar.

 

Bergviksvägen Höglandstorget

Hackspettsvägen ca 1940

Höglandstorget ca 1946

Nockebyvägen ca 1930

Alviksvägen och Ålstensgatan 1910

Äppelviken

Äppelviken 1921

Äppelviken 1950 tal

Alléparken

Klövervägen 1925

Klövervägen 1934

Lokattvägen 1932

Lokattvägen

Flygbild Ålsten Smedslätten Äppelviken

Snäckparken

Stavgårdsgatan

Villa Talldungen 1915

Äppelviken 1915

Vy över Äppelviken

Betesgränd

Brötvägen

Drömstigen 1929

Hermelinstigen

Malungsvägen 1925

Mårdvägen

Kung Atles väg 1930tal

Brålunden 1947

Flygfoto över Nockeby från söder

Ålsten i flygvy från söder

 

Nockeby Särnavägen

 

 

Smedslätten

 

Flygvy över Äppelviken

 

Flygvy över Stora Mossen

 

Utsikt över Nockeby med Nockebytorg i mitten och på andra sidan sjön kan man se KFUM gården och skogen där det finns en fantastisk frisbeegolfbana att utöva friskvård på. 

 

Författarvägen

Nockebytorg

NockebyvägenKonsum Alviksvägen  ca 1930

Speceributiken på Alviksvägen som den såg ut 1926.


Även Stora Mossens koloniområde hade en kolonibutik från tidigt 1920 tal. Den gick såpass bra att även koloniområdet Iris vid Lillsjön i Ulvsunda fick en kolonibutik. Iris kolonibutik försvann under 1940 då platsen där den låg bebyggdes med hyreshus.


Gagnefvägen


Grönviksvägen 1948

Författarvägen

Nockebybron  60 talet

Handelsboden och tvättinrättningen i Nockeby

Nockebybron 1932

Per Hörbergs väg

Plaskdammen Äppelviken

Drömstigen 1937

Herman Ygbergs väg

Snövitsvägen

Smedslättstorget 1943

Svanhildsvägen 1949

Talgoxvägen

Thespisvägen

Jag har scannat in mer än 1200 egna hem från Västra Stockholm från början av 1940 talet. Finns ditt hus med klicka här. Om du gillar mítt arbete och det tog en hel del tid och kostar i Webhotell och Domänavgifter så är jag mycket tacksam för en donation via PayPal

 

Flygbild över Ålsten

Om du uppskattar mina försök till att hitta historik kring vår hembygd så kan du hjälpa till med en liten slant som gåva för upprätthållande av Webhotell och Domänavgifter genom att klicka på något av alternativen och betala via PayPal.

Cafe Wilhelmsro vid Klövervägen Linneagatan

Äppelviken - Gårdsbrogatan

Äppelviksvägen ca 1920

Äppelviken - Mårdvägen

Nockebyvägen

 

Författarvägen

 

Virvelvindsvägen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önskeringsvägen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thaliavägen

Ålstensgatan

Äppelviken

Äppelviken Hallingsbacken

Vy från örnbogatan

 

Bergsportsvägen