Vällingby, Hässelby  Spånga

Startsida

Ulvsunda, Alvik, Traneberg,

Ålsten, Smedslätten  Nockeby  Abrahamsberg

Bromma, Ängby

Sundbyberg, Solna

Fler vyer från Vällingby, Spånga

 

 

 

Egnahemsbygge i Vällingby under mitten av femtiotalet. Arbetet utfördes på kvällar och helger efter arbetet.

Man undrar hur de orkade - men man får inte glömma bort att i det "fattiga gamla" folkhemmet Sverige kunde en person i familjen vara familjeförsörjare och här ligger förklaringen - man orkade för att kvinnan i familjen stod för hela markservicen och utan henne skulle det inte blivit något hus. Något som männen som byggde egnahemmen ofta glömmer bort.

I dag har vi ett hot mot egnahemmen som syftade till ett gott boende för den vanlige inkomsttagaren. Köpkraften för småhusägarna i storstäderna minskar ytterligare och många känner en berättigad oro över att inte ha råd att bo kvar. Vi är många som bor i småhus utan att ha ens tredjedelen av våra politikers löner. Om man sätter normalboindex till 100 (vilket alltså är det man minst bör nå upp till) så är boindex för Stockholm 81,8, för Malmö 96,3 och Göteborg 92,6. För riket i snitt ligger det på 139,4. Småhusägaren i Stockholm är alltså den som betalar mest för sitt boende och alltså får minst köpkraft kvar. Starkaste husköpkraften finns i Karlskoga, Gislaved, Örnsköldsvik och Skellefteå - siffrorna är framtagna av Föreningssparbankens ekonomer år 2013.

Jörgen och jag funderar på om vi ska pröva på ett dopp. Det här var en underbar tid när man som barn fritt kunde röra sig runt omkring i Vällingby och ända ner till Kanaan utan att behöva vara rädd för trafik eller andra faror.

Vällingehus som syns på bilden till vänster med träbeklädnad hade en fantastisk vinterträdgård och inredning.

Efter att ha klarat av skolmognadsprovet så fick börja i Skattegårdsskolan hösten 1955. Vår fröken var av den gamla skolan som även använde sina händer för att slå in kunskaper. Jag tillhörde de lyckligt lottade som hade hyfsat lätt att lära mig läsa och skriva förmodligen tack vare min mors engagemang i mitt skolarbete så jag slapp ifrån de pedagogiska örfilar som min bästis och hans granne alltid råkade ut för i samband med att de fick tillbaka sina felstavade skrivalster från fröken.

Hon hade sina rötter i en djup förankrad borglighet och bodde i Ålsten dit hon någon gång i slutet av vårterminen bjöd oss barn på saft och bullar i trädgården.

Vad som fortfarande förundrar mig är att denna, redan då gamla dam, vid några tillfällen gav oss visioner av hur framtiden skulle komma att se ut. "Barn – i framtiden kommer många av dagens slitsamma och monotona arbeten att utföras av maskiner. Och den tid och de pengar man vinner på detta kommer man att fördela till alla människor i samhället så att man får kortare arbetstid och mer tid för familjen och egna intressen".

 

Vällingby skolan

 

Jo – nog var det en annan tidsanda då – när en högborglig dam pratade om att fördela samhällets resurser. Nästan rätt i alla fall – Vad vår fröken inte visste om, var att det under 1980 o 90 talen och framåt skulle komma att odlas fram en hänsynslös liberal rovkapitalism som inte har några som helst samhällsperspektiv. Solidaritet, jämlikhet och rättvisa har blivit bortglömda ord

Eller är det kanske jag som har fördomar – kanske bör man i dag kanske börja tala om dålig och god kapitalism. Kanske skulle man från dagens alltmera tysta opposition våga omvärdera sin syn på kapitalismen. Hur ska man från vänsterhåll hantera frågor om företagande och marknadsekonomi eller rättare sagt man måste våga ta tag i dessa frågor och inte helt överlåta dem till marknadsliberalerna. Hur ska vi återta en infrastruktur som håller på att säljas ut till privata intressen och få tillbaka ett rättvist samhälle.

 

Flygbilder över Vällingby (tv) och Råcksta (th)

 

Där husen vid Skattegårdsvägen i dag ligger byggdes skattegårdsskolan som barrackskola - mycket efterlängtad eftersom vi elever nu äntligen fick egna klassrum och en riktig gymnastiksal - något om vi hittills saknat. Bilden visar midsommarfirande på Skattegårdsängen i slutet av 50-talet.

Föreningslivet kostar pengar - mycket pengar - och framställs alltid som ett positivt föredöme för barn och ungdomar - som en nödvändigt socialt kitt i samhället.

Är det verkligen så? Hur fungerar det egentligen - får alla barn en chans att utvecklas utifrån sina egna behov eller fungerar föreningslivet bara som ett filter för att plocka ut russinen ur kakan och kasta ut de andra som inte platsar för att komma till fråga för elitidrotten. Ska vi verkligen satsa så mycket pengar på de få elitidrottare som sedan blir mångmiljonärer.

Varför inte satsa på skolan. Om skolan fick föreningslivets pengar till att anställa personal som finns i skolans lokaler efter ordinarie skoltid och långt in på kvällarna så skulle eleverna utan prestationsstress och utan att binda upp sig till en förening eller ett specifikt intresse i stället på den lokala skolan kunna pröva på allt från idrott, teater, hantverk, musik, diskussioner mm och framför allt skulle också de elever med resurssvaga föräldrar kunna få hjälp med läxläsning. Barn och ungdomar får genom denna mångfald i aktivitetsutbud en chans att pröva sig fram till sin speciella begåvning och ämneslärarna får en direktfeedback över elevernas inriktning på efterskolaktiviteterna som gör att de bättre kan upptäcka de enskilda elevernas resursområde. Lokala arbetsgivare och hantverkare skulle kunna involveras naturligt i verksamheten och fånga upp intresserade elever. Elever med en praktisk inriktning skulle här få en chans att utveckla sina begåvningar.  Vi skulle också få ett socialt kitt mellan eleverna i och med att alla organiserade fritidsaktiviteter skulle vara samlade i samma skola. Föräldrar möts på samma plats och lär känna varandra i barnens skiftande aktiviteter och social nätverk byggs naturligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rödvinslobbyisterna fortsätter ihärdigt att peka på hur nyttigt rödvin är för att man ska klara sig ifrån hjärtinfarkt. Forskare från USA, Kanada och Australien har upptäckt att man i jämförelsegruppen som klassats som nykterister har lagt in personer som slutat dricka alkohol av hälsoskäl. Dvs i gruppen nykterister finns alltså folk som har blivit sjuka av alkohol och som av hälsoskäl inte dricker.

Alltså de personer som har fått hjärtinfart av alltför mycket rödvinspimplande och därför fått välja mellan att dö av en infarkt eller att bli nyktra placerades i gruppen nykterister.

Tänk själv och glöm inte bort att med statistik kan man bevisa vad som helst beroende på hur man väljer ut grupper eller hur man formulerar frågor eller svarsalternativ mm

Växthusen i Hässelby

Hässelby var väl i början av seklet något av Stockholms växthus. Här är växthusen som låg på gärdet vid Johannelundstippen. Tippen användes på 60 talet som motorcykelbana av några entusiaster - och vi ungar var inte sena att följa efter genom att bygga om någon gammal cykel till motorcrossvariant.

 

 

Under 25 år från 1930 sände Spångamasterna radio till oss i Stockholmstrakten för att sedan lämna över till Motala.  Jag tillhör de som under 60talet hyllade marknadskrafterna när de via Radio Nord gav oss ungdomar ett alternativ till Radio Luxenburg som inte alltid gav så bra kvalitet på musiken med sina långvågssändningar. Under de senaste decennierna har vi via den sk föreningsradion (det började faktiskt så) som sedan sålde ut sina sändningsrätter till kommersiell radio, fått en alltmer anpassad radio som skall hålla kvar köpgrupperna över reklampauserna. I denna soppa är det befriande att det fortfarande finns kvar public service – dvs en radio och TV som fortfarande fungerar som kunskapsbärare.

Sveriges Radio har väl hunnit över de 50 i ålder och som mogen institution i den åldern så måste vi ha några motkrafter till all reklamfinansierad TV och Radio. Vi behöver en Radio och TV som kan ge oss nyheter och information och smalare program som inte styrs av de som köper reklam. Vi behöver en kunskapskälla som står helt oberoende från reklambyråerna och som vågar ta upp fakta som jag som konsument och människa behöver känna till och som kan väcka nya intressen hos mig. Det är viktigt att Sveriges Radio satsar på kvalitet och inte försöker locka till sig lyssnare och tittare på samma sätt som de kommersiella kanalerna. För att trygga framtiden för vår public service Radio/TV så  vore det kanske bra om finansieringen sköttes via skatten så att dess framtid tryggas som den del av infrastrukturen den är. Tänk er en mediasituation med enbart kommersiella kanaler som är helt beroende av annonsörerna – vem vågar då säga sanningen om den inte stämmer med annonsörens värderingar. Det är lätt att då citera Bruce Springsteens uttalande om den så kallade mångfalden ”fiftyseven channels and nothings on”

Vällingby centrum från söder där polishuset ligger. Det har gjorts en hel ombyggnation av centrumet för att klara konkurrensen från Solna, Kista och City. ABC staden kämpar hårt för att behålla C:et.

Tidig bild över Vällingby centrum med Indalsbacken i förgrunden och med en T-bana under byggnation.

 

Synd bara att Jonnes grill inte fastnade på bild - låg precis tv - och man kunde mätta sig med enbart varmt korvbröd med senap och ketchup när man med tom mage och tom plånbok kom dit under sena kvällar.

Fruktcentralen till höger hade mycket gott att välja på när man var sugen

Ångermannagatan med "gropen" till höger

 

 

 

På 50 talet var det äng där gymnasiet och badet idag ligger. Det var jättemysigt att kunna åka skidor där - men jag kommer ihåg hur fantastiskt det var när vi efter tre års kringflackande mellan olika temporära lösningar på klassrum (ja - lokaler var det i alla fall) på olika håll i Vällingby äntligen fick en riktig skola på ängen vid Skattegårdsvägen eller när vi fick det nya gymnasiet.

Welsh Corgin Camillo funderar på om han ska göra en avstickare till friheten.

Utsikt över Mörsilgatan, Duvvedsvägen

Vällingby centrum sett från Råcksta

Bromsten Stockholmsvägen 1945

Bromsten sett från Sundby

Bromsten villastad 1904

Bromsten 1907

Hemmet för Fallna kvinnor 1903

Någonstans i Bromsten 1905

Någonstans i Bromsten 1906

Flygfoto över Spånga med läroverket i förgrunden

Flysta 1952

Flysta

Grimsta

Grimsta

Råcksta

Råcksta

Spånga Gläntan

Spånga Hässelbyvägen

Spånga Station

 

Spånga Hässelbyvägen

Spånga - handlare Hammarlunds villa

Spånga Apoteket

Hässelby Villastad 1925

Hässelby Villastad omkr 1920

Hässelby Villastad 1913

Hässelby Berghamn 1905

Allmänna badet 1954

Riddervik 1910

Busstationen

Riddersvik järnvägsstation 1910

Tunnelbanan Hässelby Strand

Loviselundsskolan

Enspännargatan Hässelby

Villa Berglunda Hässelby

Strandliden

Spånga från luften sett från öster

 

 

Vällingby från sydväst

Vällingby från sydost

 
JAG VILL GÄRNA HJÄLPA TILL MED NÅGRA KRONOR TILL DRIFTEN AV SIDAN
Om ni tycker att sidan har gett ett tillskott till din tillvaro och känner att du har några kronor över så blir jag mycket glad över ett litet bidrag som kan hjälpa mig att betala kostnaderna för Webhotell och Domänupprätthållande - genom att välja storlek på beloppet här bredvid kan du enkelt göra en betalning via PayPal - snabbt och säkert.

Solhems villastad 1913